Cabinet Medical Individual
Dr. Ivanuta Lucian George
Medicina de Familie si Homeopatie

Homeopatie

Homeopatia, o metoda terapeutica medicala stiintifica

Homeopatia este o metoda stiintifica de tratament medical care stimuleaza tendinta naturala de vindecare a organismului, folosind medicamente preparate din substante de origine minerala, vegetala si animala prin procedee specifice in laboratoare farmaceutice specializate. Aceste medicamente se numesc remedii homeopatice si sunt lipsite de toxicitate. Bazele homeopatiei au fost puse de medicul german Christian Samuel Hahnemann. In anul 1796 el a publicat o lucrare teoretica in care vorbeste despre principiul similitudinii: "similarul vindeca similarul" (similia similibus curantur), adica acea substanta care determina anumite simptome cand este administrata unui om sanatos, va vindeca simptomele similare ale unui om bolnav cand este administrata in cantitate minima, obtinuta prin diluari succesive din substanta initiala. In prezent homeopatia are o larga raspandire pe plan mondial, iar in Romania este recunoscuta de Ministerul Sanatatii si practicata oficial numai de medici cu pregatire postuniversitara de specialitate.

Homeopatia ia in considerare totalitatea caracteristicilor individuale ale pacientului, analizand simptomele bolii in contextul starii generale a organismului. Astfel, tine cont de caracterul particular si de conditiile de ameliorare si agravare a simptomelor bolnavului, de reactiile la extremele de temperatura, la schimbarile vremii, de modificarile apetitului si setei, de eventualele tulburari digestive, transpiratie, tulburari ale somnului si tulburari psihoemotionale (fobii, frici, emotivitate, iritabilitate). In alegerea unui remediu au o mare importanta simptomele mentale care insotesc starea de boala, atitudinea pacientului fata de boala, anumite dorinte sau aversiuni care se pot manifesta in cadrul bolii si care sunt specifice bolnavului.

Totalitatea acestor caracteristici specifice fiecarui individ in parte, definesc tabloul patologic al acestuia, care este unic si diferit de cel al altor indivizi. Astfel, prescrierea tratamentului homeopatic se face individualizat, fiecare pacient primind un singur remediu la un moment dat, care este cel mai indicat conform starii sale din acel moment. Din aceasta reiese faptul ca homeopatia trateaza bolnavi si nu boli. Diferiti pacienti care au acelasi diagnostic alopatic (de exemplu ulcer gastric) vor fi tratati cu remedii diferite.

Orice boala poate fi abordata homeopatic, atat acuta cat si cronica. Rezultatele tratamentului, respectiv vindecarea sau ameliorarea depind de fiecare caz in parte. Astfel, suferintele acute sau subacute se vor vindeca mai repede, in timp ce bolile cronice necesita un timp mai indelungat. Copiii si tinerii au o capacitate de raspuns foarte buna la tratamentul homeopatic, procentul de vindecari fiind foarte ridicat in cazul acestor categorii de varsta. Tratamentul homeopatic administrat inca de la debutul unei afectiuni creste probabilitatea de vindecare si previne imbolnavirile ulterioare prin stimularea mecanismelor de aparare a organismului.

Avantajele homeopatiei fata de alte metode terapeutice sunt: folosirea unor cantitati foarte mici de medicamente care implica pe de o parte lipsa toxicitatii asupra organismului, iar pe de alta parte costul foarte mic comparativ cu tratamentul alopatic. in ce priveste efectul terapeutic, acesta este mult mai complex si se exercita asupra intregului organism imbunatatind starea de sanatate atat in plan fizic cat si mental si emotional. Tratamentul homeopatic se poate prescrie fara a necesita obligatoriu efectuarea in prealabil a unor analize de laborator, dar si in situatia in care pacientul nu se simte bine in ciuda unor analize cu valori in limite normale.

Tratamentul homeopatic nu exclude tratamentul alopatic recomandat in anumite cazuri de boli cronice, cum sunt cardiopatia ischemica cronica, insuficienta cardiaca cronica, hipertensiunea arteriala cronica, in care intreruperea brusca a tratamentului alopatic ar pune in pericol viata bolnavului. in alte cazuri, cum sunt ulcerul gastroduodenal, hepatita cronica, colecistopatiile cronice, tulburarile hormonale de pubertate sau menopauza, nevrozele, bolile de piele, infectiile acute sau cronice, este recomandata renuntarea la tratamentul alopatic care ar impiedica, prin mascarea simptomelor, desfasurarea naturala a procesului de vindecare prin tratamentul homeopatic.

Rezultate foarte bune cu tratamentul homeopatic se obtin cel mai frecvent in cazuri de afectiuni acute ale copiilor (infectii respiratorii, O.R.L., eruptii cutanate), tulburari de comportament sau dificultati de invatare ale copiilor, enurezis nocturn; la adulti: durerile de cap, infectiile respiratorii, astmul bronsic, unele afectiuni digestive (hepatita cronica, colita, colecistopatiile, constipatia, ulcerul gastroduodenal), afectiuni renale (infectii urinare, litiaza renala), afectiuni ginecologice (menometroragii, fibroame uterine, sterilitate), noduli mamari, adenom de prostata, afectiuni endocrine (disfunctii tiroidiene), boli de piele (psoriazis, eczeme, micoze, infectii), afectiuni reumatismale.

Tratamentul homeopatic care se recomanda in urma unei consultatii consta in administarea unui remediu unic o singura data sau repetat, la indicatia medicului homeopat. Cu 20 de minute inainte si dupa administrarea remediului nu se vor consuma lichide si alimente si se va evita fumatul. De obicei, evaluarea rezultatului obtinut se face dupa un interval de o luna, timp in care remediul administrat isi exercita actiunea. in acest interval de timp se recomanda a se evita consumul de cafea, menta, musetel si folosirea unor substante puternic mirositoare (ulei de eucalipt, camfor, alifie chinezeasca), deoarece acestea pot antidota actiunea remediului.

In unele cazuri, dupa administrarea remediului este posibil sa apara o agravare de scurta durata a simptomelor pacientului, care este insotita totusi de o stare generala buna si este urmata de o perioada de ameliorare progresiva a simptomelor. Uneori poate sa apara o reactie la remediu sub forma unei viroze respiratorii, eruptii cutanate sau o eliminare a unor secretii care semnifica un raspuns pozitiv la tratamentul homeopatic. O astel de reactie de obicei dispare in cateva zile si nu necesita un tratament special.

Pe toata durata tratamentului homeopatic se recomanda evitarea folosirii antibioticelor si preparatelor cortizonice (unguente, tablete, sprayuri), deoarece acestea pot anula sau diminua efectul remediului homeopatic. Orice problema de sanatate care apare in timpul tratamentului homeopatic trebuie sa fie semnalata medicului homeopat!

CMI Ivanuta Lucian George