Cabinet Medical Individual
Dr. Ivanuta Lucian George
Medicina de Familie si Homeopatie

Homeopatie

Homeopatia, medicina omului intreg

Majoritatea oamenilor se imbolnavesc la un moment dat in cursul vietii, astfel incat cu greutate putem spune ca un om este cu adevarat sanatos. Este cunoscuta frecventa infectiilor respiratorii la copii, mai ales in primii ani de viata. Se pare ca noi oamenii suntem ca si ''programati'' sa ne imbolnavim. Oare de ce? Aceasta este intrebarea pe care si-o pune fiecare dintre noi si in acelasi timp fiecare gaseste raspunsul cel mai la indemana: de la curent, de la un aliment, de la suparare, de la o lovitura, de la o enervare, etc. Care este adevarul? De ce se imbolnavesc oamenii si mai ales de ce unii oameni dezvolta anumite afectiuni iar altii altele? Raspunsul este: datorita susceptibilitatii sau predispozitiei individuale mostenite sau dobandite in cursul vietii, la care se adauga influenta factorilor externi ai mediului de viata. Asadar boala este rezultatul interactiunii dintre cei doi factori.

Cercetatorii au observat ca deseori pacientii cu boli grave prezinta in istoricul familial cazuri de boli cronice serioase. De asemenea, este posibil ca un parinte sa dobandeasca o anumita afectiune in timpul vietii, a carei influenta sa fie transmisa descendentilor. Aceste observatii sant foarte importante deoarece ridica implicit problema abordarii terapeutice a bolii in general si mai ales a bolnavului in particular. Raportul general-particular in medicina se exprima prin dictonul "Exista bolnavi si nu boli", ceea ce ar insemna ca fiecare bolnav in parte sa fie tratat corespunzator particularitatilor bolii sale. in ce constau aceste particularitati si cum pot fi ele identificate? Acestea se refera la totalitatea caracteristicilor mentale, emotionale si fizice ale individului, care nu pot fi separate, fiind in interactiune dinamica.

Omul este un intreg definit prin gandire, emotii, sentimente si corp fizic, toate aceste instante avand o permanenta interconditionare. Astfel, cand omul are o suferinta la oricare dintre aceste nivele, vor apare consecinte negative si in celelalte planuri, iar natura sau gravitatea acestora este determinata tocmai de acea predispozitie individuala cu care ne nastem sau pe care o dobandim ulterior. Aceste adevaruri de necontestat reprezinta fundamentul pe care s-a cladit in decursul a 200 de ani filosofia si practica homeopatiei.

Astfel, esenta tratamentului homeopatic consta in tratarea bolnavului si nu a bolii, cel mai important aspect care se ia in considerare fiind cauza si contextul general al aparitiei bolii pentru fiecare individ in parte. Este evident ca oamenii difera intre ei inca de la nastere. Unii au constitutii mai puternice, altii mai slabe; unii vor dezvolta personalitati mai puternice, iar altii mai slabe in functie de mostenirea genetica si conditiile de viata. Este logic astfel ca fiecare sa manifeste starea de boala in mod diferit si sa fie tratat individualizat.

Principiul individualizarii este deci unul dintre principiile de baza ale homeopatiei. Pentru a clarifica mai departe modul de actiune a tratamentului homeopatic asupra organismului este necesara analiza urmatorului principiu si anume principiul fortei vitale.

Desi mai greu de inteles intr-o lume guvernata de principii materialiste, pozitiviste, in care orice fenomen general acceptat in lumea stiintei trebuie sa fie bazat pe un experiment reproductibil in laborator, totusi existenta acesteia nu poate fi pusa la indoiala. Ea poate fi asimilata cu energia care directioneaza toate aspectele vietii in organism, se adapteaza la influentele mediului, animeaza viata emotionala a individului, determina gandirea, creativitatea si inspiratia spirituala. Ea poate fi considerata un nivel energetic, de natura electromagnetica, al corpului uman.

Forta vitala include o mare varietate de functii iar acel aspect al fortei vitale care restabileste balanta in starile de boala il numim ''mecanism de aparare''. Acesta, actionand la toate cele trei niveluri ale organismului, mental, emotional si fizic, poate fi considerat ca o unealta a fortei vitale actionand in contextul bolii. Astfel, primele dereglari in starea de sanatate apar la nivelul fortei vitale care incearca apoi sa o reechilibreze prin crearea simptomelor. Simptomele reprezinta deci semnalele fortei vitale care ne indica starea de boala si pe baza carora se prescriu remediile homeopatice.

Remediile homeopatice actioneaza la nivelul fortei vitale in acelasi sens cu aceasta, stimuland mecanismul de autovindecare al organismului. Ele se prepara din substante de provenienta exclusiv naturala (plante, minerale, secretii animale), prin procedee specifice de diluare succesiva si sucusionare astfel incat principiul activ rezultat este de natura energetica similara cu cea a fortei vitale. Mecanismul de actiune al remediilor homeopatice este energetic si nu biochimic, asa cum este cazul medicamentelor alopate. Demonstrarea actiunii remediilor a fost initiata in urma cu 200 de ani de medicul german Samuel Hahnemann prin asa numitele provinguri. El a descoperit principiul similitudinii si anume: o anumita substanta care in stare nediluata (in doze materiale) determina anumite simptome la un om sanatos, daca este supusa procesului de diluare succesiva si sucusiune, vindeca simptomele similare ale unui om bolnav.

Proving-ul consta in administrarea substantei care se dorea studiata unui grup de persoane voluntare sanatoase si urmarirea in timp a aparitiei eventualelor simptome. Aceste simptome erau inregistrate riguros pentru fiecare substanta cercetata in parte si rezulta astfel tabloul simptomatic caracteristic acelei substante. Ansamblurile simptomatice obtinute astfel au primit denumirea substantei respective care prin diluare devenea un remediu homeopatic. in decursul anilor, multi homeopati au organizat asemenea provinguri care au fost publicate apoi sub denumirea de Materia Medica. Materia Medica reprezinta deci totalitatea remediilor cunoscute pana in prezent.

Am aratat ca boala apare initial in planul energetic al organismului, iar remediile homeopatice actioneaza in acest plan. Cum se produce vindecarea?

Tendinta naturala a organismului este de a restabili echilibrul dereglat de aparitia bolii prin intrarea in actiune a mecanismului de aparare. Remediul homeopatic asista aceasta tendinta naturala, stimuland-o. Constantine Hering, renumit medic homeopat, a descris legile naturale ale vindecarii urmate de forta vitala in efortul ei de a elimina boala. Deoarece actiunea terapeutica a remediului homeopatic se exercita in acelasi sens cu forta vitala, ea va urma aceleasi legi care constituie astfel si indicatori ai evolutiei procesului de vindecare.

Astfel, vindecarea se produce in sensul dinspre organul cel mai important pentru viata spre cel mai putin important, din interiorul organismului catre exterior si de sus in jos, iar disparitia simptomelor se face in ordinea inversa a aparitiei lor, adica simptomul aparut cel mai recent dispare primul, iar cel mai vechi ultimul. in felul acesta, dupa administrarea unui remediu se poate evalua daca evolutia simptomelor urmareste legile naturale ale vindecarii si se poate stabili prognosticul pacientului.

Rezumand cele discutate, putem concluziona urmatoarele:

Homeopatia functioneaza deci dupa legi total diferite de cele ale medicinei alopate astfel incat si conceptul de boala este inteles diferit. De aceea atunci cand se pune intrebarea ce boli trateaza homeopatia, raspunsul cel mai logic este orice boala. Medicina alopata intelege prin boala simptomul sau totalitatea simptomelor pentru care pacientul solicita consultatia, incadrate intr-un diagnostic. Homeopatia le considera pe acestea doar manifestarile exterioare ale bolii, varful aisbergului si le ia in considerare numai ca pe niste indicatori. Astfel, diagnosticul alopatic de boala in cazul oricarui pacient este important pentru abordarea homeopatica numai pentru identificarea caii patologice parcurse de forta vitala, dar tratamentul in sine se adreseaza acesteia din urma. Tratand dezechilibrul fortei vitale manifestat prin anumite simptome, aceste simptome vor dispare. Altfel spus, inlaturand aisbergul, dispare si varful acestuia.

Urmatoarea intrebare care se pune este: ce boli se pot vindeca prin tratament homeopatic? Raspunsul ramane consecvent acelorasi principii discutate. Aceeasi boala, de exemplu ulcerul gastric, va avea prognostic diferit de la bolnav la bolnav in functie de contextul individual de existenta a ei. Deci unele boli sau mai corect spus unele cazuri de boala se pot vindeca iar altele nu, aceasta fiind in directa legatura cu vechimea bolii, conditiile favorizante de mentinere a acesteia, ereditatea, abuzul de medicamente, tutun, alcool etc.

Cu toate ca prognosticul bolii este deci strict individual, se poate contura o imagine asupra celor mai frecvente afectiuni tratate cu succes prin homeopatie. Astfel, copiii raspund excelent la tratamentul homeopatic in majoritatea cazurilor de infectii respiratorii, enurezis, eczeme, astm bronsic, apendicita, parazitoze intestinale, tulburari de dezvoltare sau de comportament etc, iar adultii in cazurile de afectiuni digestive (ulcer gastroduodenal, colita, constipatie cronica, hepatita cronica), afectiuni renale(infectii urinare, litiaza renala), afectiuni ginecologice(menometroragii, fibroame uterine, sterilitate, anexite), noduli mamari, adenom de prostata, afectiuni endocrine(disfunctii tiroidiene), boli de piele (psoriazis, eczeme, micoze, infectii), afectiuni reumatismale, nevroze.

Tratamentul homeopatic care se recomanda in urma unei consultatii consta in administrarea unui remediu unic o singura data sau repetat, la indicatia medicului homeopat. De obicei, evaluarea rezultatului obtinut se face dupa un interval de o luna, timp in care remediul administrat isi exercita actiunea. Durata tratamentului este in functie de caz, pentru bolile cronice mai indelungata iar pentru bolile acute mai scurta.

Avantajele homeopatiei fata de alte metode terapeutice sunt: folosirea unor cantitati foarte mici de medicamente care implica pe de o parte lipsa toxicitatii asupra organismului, iar pe de alta parte costul foarte mic comparativ cu tratamentul alopatic. in ce priveste efectul terapeutic, acesta este mult mai complex si se exercita asupra intregului organism imbunatatind starea de sanatate atat in plan fizic cat si mental si emotional.

CMI Ivanuta Lucian George